fredag 23 september 2011

10 träd


Vi skulle blogga om 10 träd, här är det nog flera tusen men det är ju i alla fall 10 :) 
Detta är en tallskog, med massor av tallar.  Tallar är väldigt imponerande bland tallträden. En tall kan bli upp till 30 meter hög. Tallkottar som växer på tallar blir mogna året efter att dom har blommat ut. Tallar trivs på nästan all mark men den härstammar från timmerskogar på varm torr och mager jordmån. En tall kan bli mycket gammal, nämligen mellan 90 och 150 år. Men även äldre tallar fast i naturreservat och nationalparker osv, den äldsta tallen i  Sverige var en tall på hornslandet som året 2004 var 757 år gammal.En tall i norra österbotten i finland var 1029 år när den föll 1879.Tallar kan nå en höjd av drygt 40 meter och få en stamomkrets på över fyra meter. Kådan i tallar använder man som medicin som lindrar många svampinfektioner.
Detta var allt jag skriver om tallar idag, ha det göött gott folk :) hejdå...

Vattnets kretslopp

Solen lyser på vattnet som i sin tor avdunstar och åker upp till molnen där vattnet kondenseras och sedan börjar det regna och rinna ner i sjöar och hav från berg osv. Vattnet som hamnar i marken tas upp utav växter och träd som i sin tur växer osv osv....

Atmosfären

Troposfären är den första delen i våran atmosfär som endast sträcker sig 10 km upp i luften
det är troposfären som är varm och har syrerik luft... utan troposfären skulle inget liv kunna existera här på jorden, det är troposfären som gör att vi får olika väder osv.
Sedan kommer en osynlig gräns vid toppen av troposfären, den kallas för Stratosfären och den är 40 km hög
i stratosfären finns ozonlagret som skyddar oss mot farliga solstrålar, här är luften väldigt tunn och det skulle inte kännas om man hoppade fallskärm härifrån, det skulle inte fladdra i kläderna och inte heller susa i öronen. 
Efter dessa totalt 50 km kommer den så kallade mesosfären som är 50 km hög. Totalt är våran atmosfär 100 km hög.
Mesosfären skyddar oss ifrån meteoriter, när dom faller så ser vi det som stjärnfall, när molnen ser färgade ut i gryningen så är det mesosfären som ger dom färg. På ngt konstigt sätt som jag inte vet..
Sedan kommer termosfären som kan bli över 1000 grader varm och det är där som rymdfärjan kretsar kring jorden i en bana och där syns också norrskenet.

Eftersom alla bloggar om träd så tar jag och bloggar om en broccoli för dom ser precis ut som träd, fast lite väl färska kanske och dom blir till på ungefär samma sätt som träd... 
En broccoli består till 98‰ av kol, syre och väte, och under tiden som broccolin växer så samlar den på sig massa koldioxid från luften och vätska från marken. Atomerna i dessa ämnen bildar blad och i detta fallet väldigt små blad... En broccoli har VÄLDIGT många blad även om den är så liten. Bladen på broccolin har små klyvöppningar som sköter in och utsläpp av koldioxid, vatten och syre. Men den behöver solen för att kunna använda den funktionen. Fotosyntesen drivs utav solen. 

Bye see ya // Broccolin Brocce.